„TEHNOZAŠTITA“ d.o.o. Mostar, je društvo za inženjering, graditeljstvo i zaštitu sa sjedištem u Mostaru, u ulici Biskupa Čule b.b. registrirano kod nadležnog Općinskog suda.

+387 36 326 340
info@tehnozastita.ba
Image thumbnail

10 razloga zašto je važna sigurnost na radnom mjestu

10 razloga zašto je važna sigurnost na radnom mjestu

1. Jednostavno, radite ispravnu stvar
Ulaganjem vremena, novca i resursa u zdravlje i sigurnost na radnom mjestu pokazujete zaposlenicima da je sigurnost prioritet. Nitko ne zaslužuje svakodnevno odlaziti na posao i raditi u atmosferi u kojoj se osjećaju ugroženo ili u opasnosti. Poslodavci koji rade zajedno sa radnicima kako bi stvorili pozitivno, sigurno radno okruženje zadržavat će kvalitetne, marljive zaposlenike.

2. Štedite novac kompanije
Sigurno radno mjesto uštedjet će novac vaše tvrtke! Ako je radnik ozlijeđen na radnom mjestu, zahtjevi za troškove mogu opteretiti tvrtku. Radno mjesto usmjereno na sigurnost imat će manje ozljeda na radnom mjestu, što će smanjiti troškove za tvrtku.

3. Identificirate i otklanjate opasnosti
Svako radno mjesto ima popis opasnosti koje predstavljaju rizik za sve zaposlenike, posjetitelje i podizvođače na licu mjesta. Stvaranje radnog mjesta gdje radnici mogu prepoznati opasnosti i otkloniti ih uz pomoć menadžmenta poduzeća prvi je korak stvaranja zdravog i sigurnog radnog mjesta. Prepoznavanje opasnosti i osiguravanje njihovog otklanjanja od vitalne je važnosti za zdravo i sigurno radno mjesto.

4. Sigurnost na radnom mjestu stvara pozitivnu reputaciju poduzeća
Sigurnost počinje igrati glavnu ulogu u načinu na koji poduzeća posluju. Tvrtka s impresivnom statistikom sigurnosti privući će pažnju potencijalnih klijenata i poslovnih partnerstava. Pozitivna reputacija će se pretvoriti u uspješnu tvrtku.

5.Korištenje odgovarajućih alata
Koristiti odgovarajuće mjere opreza dok koristite strojeve ili bilo koji drugi alat, umjesto da koristite prečice. Najveći sigurnosni rizik je koristiti skele kao ljestve ili jedan alat umjesto drugog za određeni posao. Dakle, uvijek se preporučuje upotreba ispravnih alata i smanjenje mogućnosti ozljede na radnom mjestu.

6. Osigurati lako dostupnim izlaze u slučaju nužde
U slučaju nužde trebat će vam brz pristup izlazima. Savjetuje se i isključivanje opreme što vas može zaustaviti u hitnom slučaju.

7. Izvijestiti nadređenog o nesigurnim uvjetima rada
Važno je kontinuirano obavještavati svog nadređenog o opasnostima ili rizicima koji se događaju na radnom mjestu. Oni bi trebali zakonski osigurati da njihovi zaposlenici rade u sigurnom okruženju. U slučaju da zaposlenici ne rade u sigurnim uvjetima, odgovornost poslodavca je da sasluša i razumije njihove uvjete rada i osigura sigurno radno okruženje za zaposlenike.

8. Korištenje mehaničke pomoći
Kad god želite prevoziti ili podići neku tešku opremu tada treba koristiti transportnu traku ili viličar. Pobrinite se da koristite odgovarajuće alate kako ne biste sebi naštetili.

9. Nosite odgovarajuću sigurnosnu opremu
Važno je da tokom rada nosite ispravna osobna zaštitna sredstva. A oprema može biti u bilo kojem obliku kao što su, čepovi za uši, maske za lice, zaštitne rukavice i bilo koja druga oprema koja je potrebna za nošenje tijekom rada. Ova oprema spriječit će radnike od ozlljeda koji se događaju na radnom mjestu.

10. Budite oprezni!
Mnogi zaposlenici ignoriraju upozorenja o opasnostima zbog čega dolazi do brojnih ozljeda ili smrtnih slučajeva na radnom mjestu.